top of page

“ În lumea minunată a poveștilor pentru copii ”

TEATRU DE PĂPUȘI -  SPECTACOL “ SCUFIȚA ROȘIE

 

 

              La propunerea doamnei director adjunct Olimpia Marina, trupa de teatru de păpuși pentru copii și tineret “ ANIMAZ “ ne-a oferit luni,  28.10.2013  un spectacol deosebit  ,,Scufița Roșie“  spectacol la care au participat preșcolarii de la grădinițele cu program normal: Lăpușel, Săsar, Recea, Bozânta – Mică, Mocira împreună cu doamnele educatoare și un grup de părinți, spectacol derulat la Școala Gimnazială Recea.

“ Focul - prieten sau dușman? ”

              În data de 30 septembrie 2013, preşcolarii grupei mijlocii şi mari de la grădinița Săsar,  împreună cu doamna educatoare Demian Tiberia şi documentarist Fionteuşan Camelia au desfăşurat o activitate cu tema ‘’Focul- prieten sau duşman?’’ Doamna documentarist le prezintă copiilor un material Power Point despre foc, despre beneficiile focului, dar şi despre efectele utilizării incorecte ale focului. Apoi copiii vizionează filmuleţul ‘’Singur acasă’’ şi se discută pe baza acestuia şi despre pericolele la care se expun copiii dacă nu îi ascultă pe adulţi.           

“Povești cu animale”

              La grădinița Lăpușel în perioada 11- 13 noiembrie 2013 s-a desfășurat o activitate deosebită în care copiii, sub îndrumarea    

d-nei educatoare Iosif Lucia și a d-nei prof. documentarist Finteușan Camelia au învățat să urmărească linia unei poveşti, să reţină momentele principale ale poveştilor prezentate, să îşi îmbogăţească vocabularul cu cuvinte noi (han, ogar, ciuboţele), să răspundă la întrebări pe baza suportului intuitiv, să exprime prin cuvinte stările emoţionale provocate de întâmplările poveştii, să enumere câteva caracteristici ale animalelor domestice şi sălbatice și să recunoască poveştile prezentate (Ciuboţelele ogarului, Motanul încălţat).

 Cum să ne protejăm corpul ca să nu ne îmbolnăvim?

             Preșcolarii grupei mijlocii şi mari de la Grădinița Săsar au efectuat o vizită în data de 23 octombrie 2013 la farmacia din sat pentru a sta de vorbă cu doamna farmacistă și pentru a conştientizarea importanţa sănătăţii în viaţa omului. Ei au învățat despre principalele reguli de igienă personală, au înţeles unele noţiuni de igienă, sănătate şi boală, au discutat despre rolul medicamentelor şi a ceaiurilor. Astfel au fost ajutați să-ți formeze o atitudine pozitivă de respect faţă de sănătatea proprie şi a celor din jur. Activitatea a fost coordonată de d-na ed. Demian Tiberia, d-na prof. documentarist Finteuşan Camelia și d-na farmacistă Baias Mirela.

 „Balada unui greier mic” de George Topârceanu

                  În data de 22 octombrie 2013 preșcolarii grupei mari de la grădiniţa Lăpuşel au desfășurat o activitate pe domenii experenţiale, astfel că au integrat memorizarea poeziei ‘’Balada unui greier mic” de George Topârceanu cu arta, prin colorarea unei fişe de lucru. Scopul activității a fost dezvoltarea limbajului corect din punct de vedere gramatical şi fonetic, formarea deprinderii de a respecta cerinţele precizate la începutul activităţii și însuşirea cuvintelor noi întâlnite în textul poeziei.

Coordonatori au fost ed. Iosif Lucia și prof. documentarist Finteuşan Camelia.

 „Copil sănătos, copil fericit” 

                   Activitatea  din data de 18.11.2013 s-a desfășurat la Grădinița Lăpușel cu participarea preșcolarilor de la grădinița Bozânta Mică, fiind o activitate componentă a parteneriatului  „ Suntem buni prieteni”. Domnul profesor Nicu Romaniuc cu

care grădinița noastră are o colaborare de peste 3 ani, ne-a sugerat această temă pe care o putem integra cu usurință ca o activitate educativă pentru sănătate. Atmosfera creată a fost una foarte favorabilă participării, implicării active  a copiilor,

acestia au cantat, au executat mișcările impuse de text, au aplaudat și au făcut propunerea să mai desfășuram astfel de activități. Coordonatoarele activității au fost ed. Iosif Lucia , ed. Suciu Gabriela și ed. Onea Bianca.

 Gospodăria părinților mei

         În data de 21.11.2013 preșcolarii grupei mari de la Grădinita Lăpușel coordonați de d-na ed. Iosif Lucia au făcut o incursiune  într-o gospodărie din satul Lăpușel în vederea desfășurării unei activități de aprofundare a cunoștințelor dobândite în cadrul proiectului tematic „Animalele – prieteni și dusmani”. Copiii am fost primiți cu mult drag în gospodăria familiei Băbuțiu, unde au putut vedea adăposturile animalelor, modul în care acestea se hrănesc, cum sunt îngrijite pentru a obține de la ele diverse produse. La finalul activității copiii au fost „ospătați” cu suc și gogosi.

 

 Curiozităţi şi ghicitori despre animale sălbatice

           Sub îndrumarea d-nei educ. Iosif Lucia și a d-nei prof. documentarist Finteuşan Camelia, în data de 19 noiembrie 2013, la Grădinița Lăpuşel s-a desfășurat o activitate având ca scop stimularea curiozităţii privind explicarea şi înţelegerea lumii înconjurătoare,  Pentru obţinerea performanţei s- a apelat la ghicitori despre animale unde copiii au dat instantaneu răspunsuri corecte. Întrebările legate de animale au fost date şi prin cântece specifice şi prin răspunsuri despre poveştile în care au întâlnit animalele respective ( de exemplu: lupul).

„Bine te-am găsit, grădiniță!”

               O dată cu începerea noului an școlar am organizat o activitate pentru amenajarea spațiului educațional. Preșcolarii au pregătit lucrări cu care au pavoazat sala de grupă. Au fost încântați de reușita lor. Cu această ocazia s-au purtat scurte discuții legate de anotimpul toamna. Preșcolarii au primit recompense pentru munca lor. Activitatea s-a desfășurat în sala de grupă de la grădinița Bozînta Mică, în data de 17.09.2013, sub coordonarea d-nei educ. Onea Bianca.

„Culorile toamnei”

           Activitatea s-a desfășurat în satul Bozînta Mică cu participarea preșcolarilor și a educatoarei Onea Bianca, în data de 9.10.2013. Copiii au observat schimbările din natură. Cu această ocazie s-au colectat frunze, flori, crenguțe uscate pe care le vom folosi ca material didactic la viitoarele activități. Atmosfera a fost foarte plăcută  deoarece prescolarii s-au simtit foarte bine, au fost politicoși cu persoanele întâlnite și s-au simțit utili pentru că au colectat materiale din natură.

Micii ecologiști

              În data de 8.11.2013, preșcolarii noștri au învățat primele noțiuni de ecologie. Activitatea s-a desfășurat în curtea grădiniței din Bozînta Mică, ed. Onea Bianca. Pentru a insufla preșcolarilor deprinderea de a ocroti natura, de a întreține ceea ce este frumos în jurul nostru, am organizat pentru început o activitate de familiarizare a acțiunilor de ecologizare. În continuare s-au purtat  discuții despre importanța acestor activități.

 

1 Decembrie - Ziua Națională a României

             Preşcolarii grădiniţei Săsar au sărbătorit ziua de 1 Decembrie printr-o activitate având ca scop consolidarea sentimentului de dragoste şi respect pentru ţară şi însemnele ei. Obiective: să precizeze succesiunea culorilor de pe steagul tricolor precizând locul fiecăruia; să asculte cu atenţie povestiri despre eroii de la 1 Decembrie 1918; să cunoască simbolurile specifice ţării noastre.

Coordonatorii activității: ed. Demian Tiberia, ed. Niţă Corina și documentarist Finteuşan Camelia.     

Serbarea lui Moș Crăciun

             La Gradinița cu program normal Lăpușel, preșcolarii grupei mari au desfășurat o activitate la nivelul mai multor arii curriculare (DLC, DOS, DS1, DEC, DPM) denumită „Serbarea lui Moș Crăciun”. Scopul activității a fost cunoașterea și precizarea evenimentelor importante din cursul unui an și redarea unui moment artistic în fata spectatorilor. Programul artistic prezentat a cuprins două momente distincte :

  • Cântece și poezii specifice iernii

  • Colinde și poezii închinate sărbătorii Crăciunului

                 Fiecare dintre cei 18 copii ai grupei mari au redat poeziile clar, coerent, expresiv fiind răsplătiți cu aplauze. După ce au primit darurile, copiii au oferit părinților felicitări confecționate de ei și le-au urat prin cântec LA MULTI ANI!!!
 

Vizita la micul muzeu al satului Săsar 

                   În data de 10 ianuarie 2014 copiii de la Grădinița Săsar au efectuat o incursiune în trecut prin intermediul vizitei la micul muzeu din sat. Scopul activității a fost cunoaşterea muzeului din sat şi a obiectelor vechi existente în muzeu. Copiii au învățat să denumească obiectele din lada bunicii existente la muzeu, au fost stimulați să-şi exprime sentimentul de admiraţie şi respect faţă de obiectele populare confecţionate de bunici, apoi  a fost îndrumați să aplice cunoştinţele însuşite anterior pe fişe de lucru. Coordonatorii activității au fost bibl.Băbuţ Rodica, ed. Demian Tiberia și documentarist Finteuşan Camelia.

 

 

Planete surori

             Copiii de la Grădinița Lăpușel, coordonați de ed. Iosif Lucia și prof. documentarist Finteuşan Camelia au desfășurat în data de 14 ianuarie 2014 o activitate integrată – ‘’Planete- surori’’ pentru a-și îmbogăți cunoştinţele cu noi date despre Univers. Copiii au învățat să precizeze caracteristicile Planetei Pământ în comparaţie cu alte planete, să denumească corpuri cereşti, să recunoască calităţile pe care trebuie să le îndeplinească un cosmonaut și să precizeze forma de bază, etapele de lucru pe care şi le însuşesc în cadrul activităţilor practice.

 

Eminescu și copiii

             În data de 13 ianuarie 2014 preșcolarii de la Grădinița Săsar au făcut o vizită la Biblioteca ’’Gheorghe Roman’’ Săsar pentru a desfășura activitatea „Eminescu și copiii”, având ca scop trezirea interesului copiilor pentru poezia lui Eminescu. Astfel, copiii au avut ocazia să cunoască semnificaţia zilei de 15 ianuarie în literatura română, să audieze cântece și poezii eminesciene, să realizeze desene inspirate din opera poetului. Coordonatorii activității au fost: bibliotecar Băbuț Rodica, prof. documentarist Finteușan Camelia și ed. Demian Tiberia.

Micii pietoni

               Pentru însușirea principalelor norme de educație rutieră, copiii de la Grădinița Săsar au desfășurat o activitate care i-a

conştientizat pe copii asupra pericolelor la care se expun atunci când ignoră regulile de circulație. Obiectivele urmărite au fost: să cunoască şi să aplice regulile referitoare la circulaţie rutieră, să traverseze strada numai prin locurile marcate şi să respecte semnificaţia culorilor semaforului, să se joace numai în locurile amenajate, să utilizeze un limbaj adecvat în prezentarea unor situaţii specifice educaţiei rutiere, să aplice cunoştinţele însuşite pe fişe de lucru. Coordonatori: ed. Demian Tiberia și prof. documentarist Finteuşan Camelia.

„Hai să dăm mână cu mână”

              La Grădinița Lăpuşel, preşcolarii grupei mari, coordonați de educ. Iosif Lucia și prof. documentarist Finteușan Camelia au desfășurat activitatea cu tema ‘’Hai cu toţii la Unire / Să trăim într-o fratire’’. Obiectivele urmărite au fost: să recepteze un text, să reţină ideile acestuia şi să demonstreze că l-au înţeles; să reţină regulile unui joc;  să înţeleagă şi să transmită mesaje simple, să reacţioneze la acestea; să fie capabili să execute mişcări motrice de bază: mers, alergare, coordonarea mişcărilor pentru realizarea activităţii de pictură. Copiii au realizat lucrări prin dactilo-pictură, au denumit și au şi indicat pe hartă cele două principate și au recunoscut numelor Domnului Unirii. 

Meseriile

              În data de 28 ianuarie la grădinița Lăpușel preşcolarii grupei mari au desfășurat activitatea cu titlul „Meseriile” cu scopul de a-și îmbogăţi cunoştinţele cu date noi despre diferite meserii. Introdcerea în activitate s-a făcut printr-un cântec ’’Astăzi noi suntem brutari’’, după care s-a trecut la desfășurarea activităților integrate. Coordonatorii activității au fost ed. Iosif Lucia și prof. documentarist Finteuşan Camelia.

Călătorie în lumea poveștilor

                  Preșcolarii grupelor mică și mare ai grădiniţei Lăpuşel și Bozântă Mică, coordonați de ed. Iosif Lucia, documentarist Finteuşan Camelia, ed. Suciu Gabriela Rodicași ed. Onea Bianca au desfășurat în data de 11 februrie 2014 o activitate cu scopul verificării cunoştinţelor despre poveştile cunoscute şi aplicarea acestora în diverse contexte de învăţare. Sarcinile didactice au urmărit identificarea pe baza fragmentelor prezentate a titlului poveştilor, asociind imaginea cu cuvintele scrise, ordonarea imaginilor din poveste în ordinea desfăşurării evenimentelor, recunoaşterea personajelor după însuşirile lor şi după replicile spuse (metoda piramidei ), formularea de propoziţii cu anumite cuvinte şi reprezentarea grafică a propoziţiilor, cuvintelor şi silabelor, asocierea personajelor din poveşti cu cadrul de poveste corespunzător și formularea de întrebări şi răspunsuri la întrebări legate de povestea indicată (metoda explozia stelară).

bottom of page