top of page

5 octombrie - ziua mondială a educației 

                În data  de  4 octombrie,  elevii claselor I, a II-a și  a VIII-a  au desfășurat  activități dedicate  Zilei Mondiale a Educației, coordonați de prof. doc. Camelia Finteușan,  prof.înv.primar Viorica Avram,  prof.înv.primar Irina Săsăran și prof. Marinel Rus. Activitatea s-a desfășurat în Centrul de Documentare și Informare unde, elevii au  vizionat filmulețe despre importanța educației, au avut o  dezbatere despre  rolul educației și al educatorului  și  au purtat o discuție despre importanța școlii și al profesorilor în formarea personalității elevilor. 

Activitate desfășurată cu ocazia

„Zilei alimentației - 16 octombrie”

               Activitatea s-a desfășurat în Centrul de Documentare și Informare, cu elevii clasei a II-a, îndrumați de prof.înv.primar Irina Săsăran și prof.doc. Camelia Finteușan. Copiilor le-a fost prezentat un material privitor la alimentație și sănătate, apoi au vizionat un colaj de imagini care prezentau cum se pot face opere de artă din alimente. În partea a doua a activității și-au folosit imaginația confecționând din legume animale și figurine haioase.

„Povestea lebedelor sălbatice”

             În data de 16 oct. 2013, elevii clasei pregătitoare, însoțiti de d-na învățătoare Anuța Mociran au desfășurat o activitate în Centrul de Documentare și Informare, sub îndrumarea d-nei prof. documentarist Camelia Finteușan. Ei au vizionat ,,Povestea lebedelor sălbatice”, după care au completat o fișă de lucru, prin care au fost evaluate cuoștințele însușite pe parcursul activității.

Apprendre l’alphabet

            Elevii clasei a V a, însoţiţi de doamna profesoară Suhart Orsolya au desfăşurat în CDI o activitate cu tema ’’Apprendre l’alphabet’’. Doamna profesoară le-a pus un CD cu alfabetul limbii franceze, după aceea fiecare a trebuit să repete alfabetul. Pentru aprofundarea cunoştinţelor de limbă şi civilizaţie franceză elevii învaţă cântecelul Frere Jacque, iar doamna profesoară le explică cuvintele necunoscute. După accea elevii au exerciţii de exprimare orală, exerciţii de repetare a alfabetului şi exerciţii de asociere. La finalul activităţii elevii fac un joc de rol în care fiecare elev reprezintă o literă a alfabetului, elevul iese în faţa clasei şi unul din colegi trebuie să îl prezinte.

’’De unde mă informez?’’- Ziua mondială pentru dezvoltarea informaţională

                 Elevii clasei a IV-a au desfășurat o activitate cu scopul formării deprinderii elevilor de a căuta informaţii din surse diferite de informare (cărţi, reviste, ziare, internet).  În această activitate au fost ajutați de d-na învățătoare Gabriela Pașca și

de d-na prof. documentarist Camelia Finteușan. Ei au colaborat pentru identificarea surselor de informare pe care le folosesc

în diferite situaţii, apoi au menţionat avantajele şi dezavantajele acestor surse de informare.

HALLOWEEN” - 31 octombrie 2013”

                    Pentru a sărbători  ,,Haloween”-ul,  copiii claselor primare au pregătit la ora de abilități practice păianjeni pentru decor, au pregătit costumele și dovlecii și apoi au desfășurat carnavalul unde, pe lângă prezentarea costumelor, au dansat și s-au distrat, iar cei mai reușiți dovleci și cele mai reușite costume au fost premiate. Coordonatori: prof.înv. primar Irina Săsăran și Viorica Avram.

 

Decrire une personne”

            În data de 4 noiembrie 2013, elevii clasei a VI-a coordonați de prof. Suhart Orsolya și prof. documentarist Finteuşan Camelia au desfășurat o activitate menită să îi ajute pe elevi să-și îmbogățească vocabularul. Ei au învățat să iniţieze o interacţiune verbală, să descrie o persoană, să folosească unele adjective în fraze şi contexte simple.

Ziua națională fără tutun”

            Elevii clasei a VII-a, coordonați de prof. Szilagyi Ioan și prof. documentarist Finteuşan Camelia au desfășurat în data de 13 noiembrie 2013 o activitate pentru prevenirea consumului de tutun.  Obiectivele activității au vizat formarea unui stil de viaţă sănătos, formarea deprinderilor de a combate sub orice formă consumul de tutun, inițierea unei discuții despre cauzele şi efectele tutunului, descifrarea mesajul dintr–un text ştiinţific, o prezentare sau o dezbatere.

Toleranță și intoleranță în Europa”

            În vederea aplicării unor principii de relaţionare interpersonală pozitivă, elevii clasei a VI-a coordonați de prof. Rus Marinel și prof. documentarist Finteușan Camelia au desfășurat o activitate în urma căreia se aşteaptă modificarea comportamentului în rândul elevilor şi conştientizarea faptului că a fi om nu dă nimănui dreptul de a-i maltrata pe alţii, ci înseamnă a aprecia şi a accepta pe celălalt.

Mihail Sadoveanu- Ceahlăul prozei românești”

              O activitate ce-a avut ca scop cunoașterea  vieții și activității literare a marelui scriitor Mihail Sadoveanu a fost desfășurată în data de 15 noiembrie 2013 în Centrul de Documentare și Informare Săsar, coordonată fiind de către dl. prof. Ioan Mociran și prof. documentarist Camelia Finteușan. Elevii clasei a VI-a au avut ocazia să vizioneze o prezentare și apoi să aplice cele învățate completând o fișă de lucru.

Fete de la gastronomie francaise”

              În data de 18 noiembrie 2013 clasa a VIII-a a desfășurat o activitate de îmbogăţire a culturii generale cu noţiuni de gastronomie franceză. Activitatea a fost susținută sub îndrumarea prof. Suhart Orsolya și a prof. documentarist Finteuşan Camelia. elevii au avut ocazia să îşi îmbogăţească vocabularul cu cuvinte noi, să se implice în crearea şi realizarea unor reţete franceze, să vizioneze un Power Point cu reţete şi specificităţi ale diferitelor regiuni din Franţa, ca la sfârșit să încerce să prepare un produs specific.

Sărbătorirea Sfintei Parascheva

                 Sărbătorirea Sfintei Parascheva a fost marcată în școala noastră prin activitatea din  16 octombrie 2013, desfășurată în 

Centrul de Documentare şi Informare Săsar, cu elevii claselor a VIII-a și ai clasei a II-a. Scopul principal al activității a fost cunoaşterea vieţii Sfintei Parascheva, iar obiectivele au vizat formarea unor sentimente de respect faţă de moaştele sfinţilor și îmbogăţirea cunoştinţelor despre aceștia. Coordonatori ai activității au fost prof. Iştovan Mirela și prof. documentarist Finteuşan Camelia.

Locuri de joacă

                 Copiii clasei I, îndrumați de prof.înv. primar Viorica Avram și prof. documentarist Camelia Finteușan au luat parte în data de 20 noiembrie 2013 o activitate care a avut ca scop conştientizarea siguranţei în spaţiile de joacă. Elevii au fost îndrumați să folosească conştient spaţiile de joacă, să respecte regulile de comportament în aceste spații, să cunoască tipuri de spaţii de joacă (interioare şi exterioare). Activitatea s-a finalizat cu realizarea unei machete.

 

Obiective turistice din România

                În data de 20 noiembrie 2013 elevii clasei a VI- a şi a VII- a,  coordonați de prof. Rihard Timea și prof. documentarist Finteuşan Camelia au desfășurat o activitate care a avut ca scop dobândirea de noi cunoştinţe privind obiectivele turistice din România. Copiii au avut ca sarcini să localizeze corect obiectivele turistice prezentate, să promoveze obiectivele turistice ale ţării noastre utilizând diverse mijloace moderne (internet, afişe) și să dezvolte o atitudine pozitivă faţă de mediul natural.

 

Proiect „Jocuri despre energie - Energia ia formă”

              Elevii clasei a II-a, însoțiți de d-na prof. pt. înv. primar Irina Săsăran au participat în data de 28.11.2013 la o activitate în cadrul proiectului „Energy games - Energy takes shape”, parteneriat între Agenția de Management Energetic Maramureș, Centrul pentru Inițiative Europene, Agenția pentru Dezvoltare Regională POLONINY (SK) și Agenția pentru Dezvoltare Regională KIUT (HU) - un proiect mare, pentru cei mici, desfășurat cu scopul însușirii cunoștințelor despre sursele de energie regenerabilă și economisirea energiei. Pentru început, copiii au participat la o prezentare în cadrul căreia au vizionat și filmulețe educative care le-au oferit soluții practice și la îndemână în ceea ce privește economisirea energiei, apoi au trecut la demonstrații practice în care au luat cunoștință direct cu sursele regenerabile de energie, cum ar fi energia eoliană, solară, hidro și din biomasă.

           

            După lecțiile demonstrative, copiii au profitat de faptul că se aflau în incinta Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare și au vizitat o expoziție cu vânzare unde erau expuse lucrări de toamnă, o expoziție cu medalii și una cu lucrări de artă.

1 Decembrie - ziua națională a României

              Pentru a sărbători ziua națională a României, elevii clasei I, coordonați de prof. înv. primar Avram Viorica și documentarist Finteuşan Camelia au desfășurat o activitate transcurriculară având ca scop consolidarea sentimentului de dragoste şi respect pentru ţară şi însemnele ei. Obiectivele urmărite au fost: să înţeleagă semnificaţia zilei de 1 decembrie; să cunoască versurile imnului naţional; să îşi stimuleze creativitatea prin transpunerea în desen şi pictură; să cunoască simbolurile specifice ţării noastre.

 

1 Decembrie - România prin porturi populare

             Ziua Națională a României a reprezentat pentru elevii clasei a II-a un bun moment pentru a-și îmbogăți cunoștințele privitoare la specificul românesc, de a cunoaște simbolurile naționale, portul folcloric din diferite zone ale țării. Câțiva dintre copiii participanți la activitate au venit îmbrăcați în port național specific zonei și i-au prezentat elementele din care este alcătuit acesta. După ce au făcut cunoștință cu zonele folclorice ale României, copiii au primit câte o fișă cu o persoană îmbrăcată într-un port național, având ca sarcină de lucru să identifice portul și să îl picteze în culorile potrivite. Desenele realizate au constituit obiectul unei expoziții organizate pe holul școlii,  pentru a marca sărbătorirea zilei de 1 Decembrie - Ziua Națională a României. Coordonatorii activității: prof.pt. înv. primar Irina Săsăran și prof. doc. Camelia Finteușan.

„Brăduțul creativ”

            Elevii claselor pregătitoare, I, a II-a și a IV-a au demarat un proiect care are ca scop dezvoltarea creativității, dat fiind faptul că acesta este unul din factorii care îți asigură adaptarea la schimbările frecvente la care este supusă societatea de astăzi și viața de zi cu zi. Una dintre activitățile proiectului a fost cea denumită „Brăduțul creativ”, care a antrenat elevii în găsirea celor mai inedite materiale din care se pot construi brăduți de Crăciun. Activitatea a început în 6 decembrie și s-a finalizat în data de 13 dec. 2013 cu expoziția de brăduți, care a adunat 35 de exemplare. Coordonatorii activității au fost: Săsăran Irina, Pașca Gabriela, Avram Viorica, Mociran Anuța și Finteușan Camelia.

Sub magia sărbătorii Crăciunului

             Copiii din clasele primare și gimnaziale ale Structurii Săsar și-au reunit aptitudinile artistice și talentul pentru a pune în scenă un spectacol cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Au început cei mai mici, din clasa pregătitoare, îndrumați de d-na înv. Anuța Mociran, care au interpretat o suită de cântece și colinde de Crăciun. Clasa I - prof. pt. înv. primar Viorica Avram - deghizați în spiriduși și însoțiți de un fulgușor, au adus bucuriile iernii cu ei prin cântece și poezii dedicate acestui anotimp. Cei din clasa a II-a - prof. pt. înv. primar Irina Săsăran - au dramatizat „Nașterea lui Iisus”, ca să ne aducă în memorie faptele care s-au întâmplat cu peste 2000 de ani în urmă. Copiii din clasa a IV-a, îndrumați de  prof. pt. înv. primar Gabriela Pașca au interpretat o scenetă de Crăciun, care a sensibilizat spectatorii prin mesajul de suflet pe care l-a transmis. Copiii mai mari, sub îndrumarea prof. Orsolya Suhart au pus în scenă o piesă hazlie, în care Moș Crăciun era cât pe-aci să fie arestat. Programul a fost completat de momentele de dans și cântec al copiilor din clasa a VI-a și a VIII-a, îndrumați de prof. Timea Rihard care au adus farmecul sărbătorilor de pe scenă în sufletele spectatorilor. La sfârșitul spectacolului, conform așteptărilor tuturor,  copiii au fost răsplătiți de Moș Crăciun cu cadouri.

Dor de Eminescu

                Elevii clasei a II a şi a IV a s-au întâlnit în data de 15 ianuarie 2014 în Centrul de  Documentare și Informare pentru  a desfășura o acctivitate închinată în cinstea marelui poet Mihai Eminescu. Copiii au avut ocazia să se familiarizeze cu cele mai importante aspecte din viaţa şi opera marelui poet. Elevii clasei a II-a au învăţat cântecul ’’Somnoroase păsărele’’, pe care l-au redat apoi prin desen. Copiii din clasa a IV-a și-au cultivat gustul pentru lectură, recitând din opera marelui poet, apoi au primit o fișă de lucru pe care au lucrat, aplicând cunoștințele însușite. Coordonatorii acestei activități au fost prof. înv. primar Săsăran Irina, institutor Paşca Gabriela și prof. documentarist Finteuşan Camelia.

„Baltagul”

                  În data de 21 ianuarie 2014 Centrul de Documentare şi Informarea a fost gazdă pentru elevii clasei a VIII- a,  care au avut o activitate de vizionare a filmului ’’Baltagul’’, pentru a face o comparație între film și cartea cu același titlu scrisă de Mihail Sadoveanu. Elevii au recunoscut personajele şi au realizat o scurtă caracterizare a lor, apoi au făcut exerciții de interpretare a textului narativ, au identificat părţile componente ale romanului, întâmplarea narată, etapele naraţiunii. De asemenea elevii au avut ocazia să cunoască modul în care Sadoveanu reconstituie structuri sociale ce aparţin unui mod arhaic de viaţă cu profiluri umane determinate de acestea. Coordonatorii activității au fost prof. Mociran Ioan și prof. documentarist Finteuşan Camelia.

„Mihai Eminescu în literatura universală”

                  În data de 15 ianuarie 2014 elevii cls V- VIII au sărbătorit nașterea marelui poet printr-o activitate interdisciplinară

ale cărei obiective au fost: aprofundarea cunoştinţelor asimilate cu privire la viaţa şi opera literară a marelui poet Mihai Eminescu, recitarea expresivă a câtorva poezii din creaţia lui Eminescu în limba română, franceză şi engleză, învățarea unor cuvinte noi în limba franceză şi engleză, realizarea unui portofoliu pe o temă dată. Activitatea a mai cuprins și un concurs interactiv și amenajarea unei expoziţii cu desene din opera poetului. Cordonatorii activității au fost: prof. Mociran Ioan, prof. Murariu Adriana, prof. Suhart Orsolya, prof. documentarist Finteuşan Camelia. Participanţi: prof. Rihard Timea, prof. Mihiş Anca, prof. Szilagyi Ioan.

 

 

                     Pentru elevii clasei pregătitoare şi I, celebrarea marelui poet a însemnat familiarizarea cu cele mai importante aspecte din viaţa şi opera sa. Copiii au învățat să cunoască semnificaţia zilei de 15 ianuarie, au avut ocazia să memoreze câteva poezii eminesciene și să înceapă să își dezvolte gustul pentru lectură. Prof. înv. primar Avram Viorica, înv. Mociran Anuţa și prof. documentarist Finteuşan Camelia s-au preocupat să aducă informațiile la nivelul de vârstă al micuților elevi.

„Mihai Eminescu - cel mai mare poet român”

„Hai să dăm mână cu mână”

                   Elevii clasei a VI-a şi a VII-a au sărbătorit în data de 24 ianuarie 2014 Ziua Unirii printr-o activitate care a avut ca scop dezvoltarea şi consolidarea sentimentului patriotic. Obiectivele urmărite au fost: să cunoască importanţa şi semnificaţia zilei de 24 ianuarie, să se familiarizeze cu personaje ale istoriei noastre naţionale, să cânte Hora Unirii, să cunoască contribuţia acestui eveniment la înfăptuirea Marii Uniri. Coordonatorii au fost prof. Rus Marinel și prof. documentarist Finteuşan Camelia.

 

205 ani de la nașterea biologului englez

Charles Darwin

           Data de 12 februarie 2014 a marcat pentru elevii clasei a VII- a, sărbătorirea a 205 ani de la naşterea biologului englez Charles Darwin. Activitatea a avut ca scop însuşirea informaţiilor fundamentale cu privire la definirea creativităţii și cunoaşterea principalelor descoperiri ale lui Charles Darwin, procesul de selecţie naturală, procesul evolutiv al animalelor, plantelor şi oamenilor de- alungul istoriei Pământului. Obiectivele urmărite au fost: să definească creativitatea, să identifice nivelurile creativităţii din exemplele primite, să enumere etapele procesului creator. Coordonatorii activității au fost: prof. Szilagyi Ioan și prof. documentarist Finteuşan Camelia.

VALENTINE'S DAY

              În perioada 10 – 14 II 2014 elevii cls III – VIII au desfășurat activități de marcare a zilei sfântului Valentin îndrumați de prof. Murariu Adriana și prof. doc. Finteuşan Camelia. Obiectivele cadru urmărite au fost: educarea atenţiei voluntare, dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, de lucru în echipă și stimularea dorinţei de participare activă şi afectivă. Obiective specifice: să dezvolte calităţi fizice: îndemânarea, să îşi dezvolte maleabilitatea faţă de opinii noi individuale sau de grup, să folosească constructiv elementele comune. 

Inimioare, inimioare...

                    Spiritul Sfântului Valentin ne-a îndemnat și pe noi, cei din clasele mai mici să ne punem la încercare imaginația și hărnicia. Astfel, cu ajutorul inimioarelor am realizat tot felul de figuri, animale, fluturi, flori. Activitatea face parte din activitățile proiectului „Ora de creație”, proiect care dorește să ne dezvolte și să ne pună la încercare creativitatea. Dacă activitatea „Brăduțul creativ” ne-a dat o mulțime de materiale și ne-a lăsat să creem un singur produs finit - brăduțul, de data aceasta activitatea de Sf. Valentin ne-a pus la dispoziție o singură formă - inimioara - și ne-a lăsat să creem o mulțime de produse. Coordonatorii activității: Irina Săsăran, Viorica Avram, Gabriela Pașca și Anuța Mociran.

Exerciții pe calculator în limba franceză

               În data de 24 februarie 2014 elevii clasei a VIII a, au desfășurat în Centrul de Documentare și Informare - sala de informatică - o activitate care a avut ca scop fixarea şi aprofundarea cunoştinţelor prin exerciţii. Elevii au avut ocazia să utilizeze în diverse tipuri de exerciţii noile structuri învățate, să îşi dezvolte capacităţile de a lega fraze, de a completa cu unele structuri anumite texte şi să pună în aplicarea cunoştinţele dobândite prin diverse exerciţii de tipul: Adevărat- Fals, asociere, completare, redactare. De asemenea au învățat să utilizeze favorabil tehnologia informaţiei pentru dezvoltarea cunoştinţelor la limba franceză. Coordonatorii activității au fost prof. Suhart Orsolya și prof. documentarist Finteuşan Camelia.

Un mărțișor artistic - o serbare

în cinstea primăverii și a mamei

      Ziua de duminică, 2 martie 2014 a fost ocazia de a ne arăta prețuirea față de mamele noastre și nu numai, dăruindu-le un mărțișor artistic, fericit completat de prestațiile ansamblurilor de dansuri ale satului: ansamblul de copii, apoi cel al tinerilor și la final, ansamblul adulților, instruiți de dl. Sabău Adrian. Copiii clasei pregătitoare ne-au încântat cu o suită de cântece dedicate mamei, clasa I au interpretat sceneta „Șase pui și-o biată mamă”, clasa a II-a au dramatizat „Fata babei și fata moșneagului” de Ion Creangă, iar clasa a IV-a au susținut un recital de poezie. Programul a fost prezentat de Marilena Szilagyi, care a interpretat și o doină pentru mama.

bottom of page